Wat is biologisch?
Iedere dag eten we vlees, groente, eieren en nog veel meer. Deze producten komen van de boerderij. Maar hoe werken boeren en tuinders eigenlijk? Ze doen dat niet allemaal op dezelfde manier. In de afgelopen eeuw zijn er verschillende vormen van landbouw ontstaan. Vooral na de Tweede Wereldoorlog is er veel veranderd in de landbouw. Dat kwam onder andere omdat de hongersnood tijdens de oorlog de bevolking bang had gemaakt. Zoiets vreselijks wilde ze nooit meer meemaken. Met dat doel voor ogen bouwde men grote, gespecialiseerde boerenbedrijven. Mede door het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen lukte het om steeds hogere opbrengsten te halen.
Het succes had echter een keerzijde. Doordat de hoge productie per hectare centraal stond, werden milieu en dierenwelzijn uit het oog verloren. Bodem en dieren raakten letterlijk uitgeput door het opjagen van het groeiproces. Als reactie hierop ontstond de biologische landbouw.
Dit is een milieu- en diervriendelijke vorm van landbouw. De laatste jaren zijn er steeds meer boeren die overstappen naar deze duurzame manier van werken.
Enkele belangrijke kenmerken van biologische landbouw zijn:
- Gebruik van natuurlijke, dierlijke mest op de gronden (Kunstmest is streng verboden)
- Toepassen van vruchtwisselingen, bijvoorbeeld ieder jaar een ander gewas op hetzelfde stukje grond.
- Onkruid wieden met de tractor of zelfs nog met de schoffel
- Landschapsbeheer toepassen: bloemenmengsels strooien, bomen planten, rekening houden met natuurvogels en andere dierenvrienden in de natuur, composthoop maken (mest en plantenresten)
- Natuurlijke (biologische) bestrijdingsmiddelen gebruiken (chemische bestrijdingsmiddelen zijn streng verboden)
Enkele belangrijke kenmerken van de biologische veehouderij zijn:
- Het voer voor de dieren moet biologisch geteeld zijn, dus afkomstig van de biologische landbouw (zoals de alinea boven omschreven)
- Een dier moet zijn natuurlijk gedrag kunnen vertonen zoals: varkens in de modder woelen, koeien kunnen grazen, kippen in het zand badderen, konijnen graven, geiten klimmen
- Veel aandacht, zorg en natuurlijke afleiding voor de dieren
- Preventief gebruik van geneesmiddelen, antibiotica en hormonen is verboden
- Stro in de ruimte van de stallen, zodat ze lekker kunnen liggen en staan.
- Het afknippen van tanden, snavels, staarten en het zagen van horens is verboden
- Genoeg ruimte buiten en in de stallen
- Altijd mogelijkheid om naar buiten te kunnen
Waaraan herken je een biologisch product?
Aan het EKO-keurmerk herkent u het biologische product dat door Skal is gecertificeerd. Voor de consument dus een belangrijk zoekmiddel.
Het EKO-keurmerk staat voor betrouwbaarheid en maximale zekerheid dat het product ook echt biologisch is. Het is gecontroleerd!
Voor consumenten bestaat een aparte website www.eko-keurmerk.nl. Skal is de controle organisatie. Ieder bedrijf wat door Skal gecontroleerd wordt, heeft een eigen skalnummer, waardoor u zeker weet dat dit bedrijf gecontroleerd wordt.
Schoon Nederland
De minister van Landbouw wil dat er meer biologische boeren komen. Want hoe meer biologische boeren, hoe minder milieuproblemen. Het belangrijkste is dat steeds meer consumenten om biologische producten gaan vragen in winkels, restaurants en kantines. Want boeren kunnen pas het biologisch ondernemen slagend krijgen, als er voldoende mensen zijn die hun producten willen kopen. Er zijn al steeds meer restaurants die biologische producten gebruiken en steeds meer consumenten die voor biologische voeding kiezen. Een belangrijke reden is dat het lekkerder smaakt en ook nog eens gezonder is.
Hoe belangrijk is gezonde voeding voor U?